Een houten tuinafsluiting kopen?

houten tuinafsluiting
houten tuinafsluiting met klimplant

Een mooi en duurzaam alternatief voor een haag of een draadafsluiting is een houten tuinafsluiting. Deze zijn in aankoop relatief duurder maar bieden verschillende voordelen. In tegenstelling tot een haag die na aanplanting tijd nodig heeft om te groeien, kan je na de plaatsing van een houten tuinafsluiting onmiddellijk genieten van een elegante afgesloten tuin. Een afsluiting in hout geeft een tijdloze charme aan je tuin en is geschikt voor zowel moderne als landelijke tuinen. Houten tuinafsluitingen komen in een ruim assortiment. Er is een ruime keuze aan open of dichte tuinschermen, tuinschermen die modern en strak zijn of met bogen, rechte of diagonale mazen en er zijn tuinafsluitingen van elke houtsoort. Wat je ook kiest, voor elke tuin kan een passende houten tuinafsluiting gevonden worden.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een houten tuinafsluiting

houten tuinafsluiting
houten tuinafsluiting met diagonaal design

De kwaliteit van je houten tuinafsluiting is sterk verbonden met de houtsoort die je kiest. Van belang is ook de bescherming die de hout ondergaan heeft. Je kan steeds controleren of het hout een industriële bescherming ondergaan heeft. Indien nodig kan je het hout zelf behandelen met een beschermingsproduct. Tropische houtsoorten hebben het voordeel dat het van nature bestand is tegen houtrot, een extra beschermingslaag is dus niet nodig. Tropisch hout zal na verloop van tijd echter wel vergrijzen. Wil je de natuurlijke warme kleur van tropisch hout beschermen? Dan moet je het hout jaarlijks behandelen met een houtbeits.

Tuinafsluitingen bestaan in alle houtsoorten, sommige houtsoorten zijn duurzamer dan andere. Een kastanjehouten tuinafsluiting is bijvoorbeeld even duurzaam als een tropische houtsoort maar veel goedkoper. Nog goedkoper zijn de geïmpregneerde tuinafsluitingen, deze zijn vervaardigd uit kwalitatief slechtere houdsoorten. Ze hebben echter een chemische behandeling ondergaan waardoor hun levensduur sterk verlengd wordt. Je kan verder ook kiezen voor gevlochten tuinafsluitingen gemaakt van wilgen of hazelaar of kastanje tuinafsluitingen.

hoeveel kost een houten tuinafsluiting ?

De aankoopprijs van een geïmpregneerde tuinafsluiting is veel lager dan een meer duurzame houtsoort. Op lange termijn echter zal het prijsverschil verminderen wanneer je er de onderhoudskosten bij optelt en er rekening mee houd dat een goedkopere houtsoort sneller aan vervanging toe is.

Prijzen zijn afhankelijk van de houtsoort en het model. Een hardhouten tuinafsluiting is verkrijgbaar vanaf 100 euro per lopende meter, een geïmpregneerde tuinafsluiting vind je voor ongeveer 40 euro per lopende meter. Kies je voor een massieve constructie waarbij er wordt gewerkt met palen waarin planken geschoven worden dan kost dit 30 euro per lopende meter.

Welke houten tuinafsluiting je ook kiest, het is raadzaam om steeds prijzen te vergelijken. Vaak bestaat er een groot prijsverschil bij verschillende leveranciers, zelfs als het om gelijkwaardige producten gaat. Laat je leverancier of vakman ook weten dat je prijzen vergelijkt, de kans is groot dat je een korting krijgt.

Meest gelezen:

Kastanje tuinafsluitingKastanje Tuinafsluitingen, puur natuur!
houten tuinafsluitingHouten tuinafsluiting plaatsen
houtsoort houten tuinafsluitingHoutsoorten voor je tuinafsluiting