Je tuinafsluiting kiezen in 4 stappen!

Voor je een tuinafsluiting koopt moet je enkele essentiële overwegingen maken. Wat is het doel van je tuinafsluiting? Hoeveel budget heb je voor je tuinafsluiting? Betalen je buren de helft? Heb je een bouwvergunning nodig? Er zijn zoveel soorten tuinafsluitingen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Je kan kiezen tussen:

Maar welke afsluiting past het beste bij mijn tuin én mijn budget? Kom het te weten met deze 4 eenvoudige stappen!

1. Waarom een tuinafsluiting kopen?

tuinafsluiting kiezenEen tuinafsluiting wordt doorgaans geplaatst om je tuin af te bakenen. Verschillende soorten tuinafsluitingen hebben daarnaast nog andere functies. Tuinafsluitingen bieden privacy, veiligheid en rust. Wanneer je voornamelijk privacy wil in je tuin kan je bijvoorbeeld kiezen voor een gesloten afsluiting of een haag die tijdens de winter zijn bladeren behoudt. Tuinafsluitingen bieden veiligheid door het mogelijke indringers moeilijk te maken om je tuin te betreden. Wil je dat je kinderen vrij in je tuin kunnen spelen zonder je te moeten zorgen maken over eventuele gevaren? De juiste tuinafsluitingen kunnen spelende kinderen of huisdieren beletten om de tuin te verlaten.

Hogere en stevigere tuinafsluitingen hebben de voorkeur wanneer veiligheid prioriteit heeft. Niets verbied je echter om verschillende afsluitingen met elkaar te combineren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een draadafsluiting te plaatsen die je hond in je tuin houdt en dit te combineren met een haag die je de nodige privacy geeft.

Naast privacy en veiligheid kunnen tuinafsluitingen ook gebruikt worden om geluidsoverlast te dempen. Indien je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont en lawaaioverlast ondervindt kan een gepaste tuinafsluiting het antwoord zijn. Een tuin is immers een plaats waar je je in alle rust moet kunnen ontspannen en genieten.

2. Welke tuinafsluitingen passen bij mijn budget?

Als het duidelijk is welk doel je tuinafsluiting moet hebben kan je kijken naar de verschillende opties die er zijn. Er is een ruim gamma aan verschillende materialen, stijlen en kwaliteiten voor tuinafsluitingen. Voor elk budget kan een gepaste tuinafsluiting gevonden worden. De prijzen van verschillende materialen lopen sterk uit elkaar, sommige tuinafsluitingen zijn goedkoper dan andere. Daarom is het belangrijk om verschillende materialen met elkaar te vergelijken. Sommige houtsoorten zijn bijvoorbeeld duurder dan andere.

Vraag aan je leverancier steeds wat goedkopere alternatieven kunnen zijn. Ook moet je rekening houden met de onderhoudskost. Een composiet tuinafsluiting zal in aankoop misschien duurder zijn dan een houten tuinafsluiting maar is veel onderhoudsvriendelijker. Niet alleen de kostprijs van de verschillende beschermingsproducten zijn van belang in je overweging maar ook de werkuren die je eraan spendeert.

Verder moet je beslissen of je de tuinafsluiting zelf wil plaatsen of beroep wil doen op een vakman. Heb je weinig tijd of heb je hulp nodig van iemand met ervaring dan kan je een offerte vragen aan een vakman in je buurt. Je vakman heeft al het werkmateriaal dat nodig is en kan vaak ook materialen aankopen aan goedkope prijzen. Laat je vakman weten dat je prijzen vergelijkt, de kans is groot dat hij je een goede prijs voorstelt of zelfs een korting geeft.

3. Betaalt je buurman de helft?

Een tuinafsluiting mag pas op de perceelgrens geplaatst worden als je buren hiermee akkoord gaan. In dat geval betaal je slechts de helft van de aankoop en onderhoudskosten van de tuinafsluiting, je buurman betaald de andere helft. Je kan aan je buur verschillende alternatieven voorstellen zodat de kans groter is dat hij toestemming geeft. Wanneer je buur niet akkoord gaat mag je een tuinafsluiting plaatsen op de uiterste grens van je eigen perceel. Indien het een haag betreft moet er nog voldoende plaats over zijn om de achterkant van de haag te kunnen snoeien zonder de tuin van je buurman te moeten betreden. De wet voorziet een afstand van 0.5 meter van de perceelgrens.

4. Voor welke tuinafsluitingen heb je een bouwvergunning nodig?

Als je een tuinafsluiting wil plaatsen heb je meestal een bouwvergunning nodig. In veel gevallen echter heb je echter geen vergunning nodig indien als je tuin niet in kwetsbaar gebied ligt. Je hebt geen bouwvergunning nodig indien:

  • Je tuinafsluiting bestaat uit houten of kunststof palen en prikkel draad
  • Je tuinafsluiting bestaat uit een gemetste muur van 50 cm hoog.
  • Je tuinafsluiting bestaat uit betonnen of metalen palen van maximum 2 meter hoog met draadafsluiting

Ook voor de meeste gesloten tuinafsluitingen tot twee meter hoog, zoals een houten tuinafsluiting, is het meestal niet nodig om een bouwvergunning aan te vragen. In je voortuin mag de gesloten tuinafsluiting slechts één meter hoog zijn. Ga steeds bij de gemeente vragen of er speciale beperkingen zijn opgelegd voor tuinafsluitingen in het gebied waar je woont.

Meest gelezen:

groene tuinafsluitingKies de juiste haag in 6 stappen!
tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
prijs houten tuinafsluitingenAankooptips houten tuinafsluitingen