Soorten tuinafsluitingen onder de loep!

Tuinafsluitingen komen voor in verschillende vormen, kleuren, materialen, kwaliteiten, stijlen en maten. Er zijn afsluitingen die je de nodig privacy geven en je tuin veilig afsluiten. Je afsluiting zal verder in grote mate het uitzicht van je tuin bepalen. De aankoop en plaatsing van een tuinafsluiting is een investering, daarom is het aan te raden om verschillende soorten tuinafsluitingen met elkaar te vergelijken.

Welke soorten tuinafsluitingen zijn er?

  1. Draadafsluitingen

soorten tuinafsluitingen - draadafsluiting
soorten tuinafsluitingen – draadafsluiting

Een draadafsluiting blijft een van de populairste materialen om je tuin goed af te sluiten. Het is dan ook makkelijk te plaatsen en relatief goedkoop. Daarbovenop gaat een draadafsluiting tot 50 jaar mee. Wat betreft afwerking kan je kiezen uit verschillende soorten variaties en kleuren. Niet onbelangrijk is de mogelijkheid om een draadafsluiting doorzichtig of ondoorzichtig te plaatsen. Hierdoor kan je privacy in je tuin met een draadafsluiting toch gegarandeerd worden. Een andere troef is de onderhoudsvriendelijkheid, een draadafsluiting heeft na plaatsing geen onderhoud nodig. Voor de aankoop en plaatsing van je draadafsluiting heb je een beperkt tot matig budget nodig. Meer informatie over prijzen van draadafsluitingen vind je hier.

  1. Betonnen tuinafsluitingen

Beton wordt al jaren gebruikt om een robuuste, sterke en gesloten afsluiting rond je tuin te creëren. Door zijn stevigheid en onderhoudsvriendelijkheid blijft het een veel gekozen materiaal. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten betonnen tuinafsluitingen in de handel. Je kan nog steeds kiezen voor de goedkopere grijze betonnen afsluitingen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waarbij vooral bovenaan gespeeld wordt met het design. Door de onderhoudsvriendelijke en robuuste kwaliteiten zijn er nu ook moderne betonnen afsluitingen te verkrijgen met een uniek design. Deze hebben dezelfde kwaliteit als de goedkopere grijze afsluitingen maar met een modern design. Een betonnen tuinafsluiting gaat langer dan 50 jaar mee en heeft geen tot weinig onderhoud nodig. Voor de aankoop en plaatsing van je betonnen tuinafsluiting heb je een matig tot hoog budget nodig. Meer info over prijzen van tuinafsluitingen vind je hier.

  1. Houten tuinafsluitingen

soorten tuinafsluitingen - houten tuinafsluiting
soorten tuinafsluitingen – houten tuinafsluiting

Door zijn natuurlijke charme blijft de houten tuinafsluiting populair in zowel landelijke als moderne tuinen. De mogelijkheden met hout zijn eindeloos. Met verschillende houtsoorten kunnen massieve afsluitingen of tuinschermen vervaardigd worden. Afhankelijk van je budget zijn verschillende afwerkingsmogelijkheden bespreekbaar. Houten tuinafsluitingen komen voor in verschillende kwaliteiten en houtsoorten. Voor elk budget is er wel een passende houten afsluiting te vinden. Afhankelijk van de gekozen houtsoort heeft een houten tuinafsluiting veel of weinig onderhoud nodig. Ook de prijs hangt in grote mate af van de houtsoort en afwerking die je kiest. Zo zijn er goedkope en dure houten afsluitingen te verkrijgen. Meer informatie over de prijs van je houten tuinafsluiting vind je hier.

  1. Steenkorven afsluitingen

Steenkorven afsluitingen zijn door hun moderne uiterlijk, duurzaamheid en design  erg geliefd in tuinen. Vooral in moderne tuinen komen steenkorven afsluitingen goed tot hun recht. Ze geven je tuin een stijlvol en strak uiterlijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om je steenkorf aan te passen aan je eigen smaak. Zo zijn er verschillende stenen te verkrijgen en kan je ervoor kiezen om ze los of met de hand te vullen. Een steenkorven afsluiting heeft na plaatsing geen onderhoud nodig en gaat langer dan 50 jaar mee. Door zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid heeft een steenkorven afsluiting een hoger prijskaartje. Meer informatie over de prijs van tuinafsluitingen vind je hier.

  1. Natuurlijke groene tuinafsluitingen

soorten tuinafsluitingen - hagen
soorten tuinafsluitingen – hagen

Ook de natuurlijke groene tuinafsluitingen zijn hagen, struiken en bomen. Een haag wordt voornamelijk gekozen door de rust die ze uitstraalt. Een groene omheining gaat helemaal op in je tuin en is relatief goedkoop. Afhankelijk van de gekozen beplanting zal je haag elk jaar 1 tot 2 snoeibeurten nodig hebben. Verder moet je er rekening mee houden dat sommige planten tijdens de winter hun bladeren verliezen waardoor er doorkijk ontstaat in je haag. Je zal je haag zorgvuldig moeten kiezen. Na het planten van een groene tuinafsluiting zal je geduld nodig hebben. Het kost tijd voor je een mooie volgroeide afsluiting hebt.

Voor mensen die graag onmiddellijk genieten van een mooie volgroeide haag zijn zijn er nu ook ‘kant en klare’ hagen in de handel. Vele tuin eigenaren kiezen er voor om een groene afsluiting te combineren met een draadafsluiting of een andere dichte tuinafsluiting. Dit is voornamelijk aan te bevelen voor mensen die kinderen of huisdieren hebben. Een belangrijke troef van de groene natuurlijke afsluiting is zijn duurzaamheid, met het juiste onderhoud gaat een haag langer dan 50 jaar mee. Afhankelijk van de gekozen plantkeuze heb je een laag tot hoog budget nodig. Meer informatie over de prijs van tuinafsluitingen vind je hier.

Andere soorten tuinafsluitingen kiezen

De meest gekozen tuinafsluitingen, hierboven besproken, zijn populair met een reden. Ze zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Toch zijn er nog vele andere soorten tuinafsluitingen op de markt. Zo is zijn er bamboe afsluitingen, heidematten, composiet afsluitingen, kunststof afsluitingen en geluidswerende tuinafsluitingen. Deze worden volledig besproken op deze site onder de rubriek ‘Tuinafsluiting kiezen’ bovenaan de pagina.

Meest gelezen:

tuinafsluiting kiezenKies je tuinafsluiting in 4 eenvoudige stappen!
houten tuinafsluitingDe prijs van tuinafsluitingen vergelijken! 
houten tuinafsluitingDit zijn de goedkoopste tuinafsluitingen!