Je houten tuinafsluiting plaatsen in 4 eenvoudige stappen

houten tuinafsluiting
houten tuinafsluiting

Een houten tuinafsluiting geeft je tuin een natuurlijke charme. Na de plaatsing kan je onmiddellijk genieten van de rust en stilte in je tuin. Een houten tuinafsluiting geeft niet alleen privacy in je tuin, het kan ook een barrière vormen tegen wind en geluid. Als je kinderen of huisdieren hebt is een houten tuinafsluiting een stijlvolle manier om je tuin doeltreffend te omheinen.

 

Wat zijn de benodigdheden voor een houten tuinafsluiting?

 • Houten tuinafsluiting
 • Geïmpregneerde of hardhouten palen/balken
 • Pluggen en schroeven
 • Zand en cement
 • Merktekens en koord
 • Houten klossen of stenen (om de tuinafsluiting te ondersteunen)
 • Tegel of steen (zodat de steunpalen niet kunnen wegzakken)
 • L-profiel met schroeven/tuinschermhouders

Daarnaast heb je ook nog volgend gereedschap nodig:

 • Een waterpas
 • Een schop
 • Een boormachine
 • Een grondboor
 • Een grijptang
 • Een waterslang

Stap 1: Meet je tuin. Hoe lang moet je houten tuinafsluiting worden?

Plaats merktekens op de plaats waar je houten tuinafsluiting moet komen. Meet nu hoe lang je tuinafsluiting moet zijn en bereken hoeveel steunpalen en schermen je zal nodig hebben. Je kan een touw spannen op de plaats waar je houten tuinafsluiting moet komen, dit zal dienen als leidraad tijdens de plaatsing.

Stap 2: Plaats de beginpaal van je houten tuinafsluiting

Graaf een gat van ongeveer 80 cm tot 90 cm diep en 40 cm x 40 cm breed. Er wordt aangeraden om palen te gebruiken die anderhalf keer zo groot zijn als je houten tuinafsluiting. Als je houten panelen van 180 cm gebruikt zullen je palen 270 cm hoog moeten zijn en dus 90 cm in de grond zitten. Wanneer je gebruik maakt van verzinkte staalpunthouders mogen je palen iets korter zijn, 240 cm is dan ruim voldoende. Wanneer je houten tuinafsluiting tegen de gevel van je huis begint kan je in plaats van een paal een balk van 4.5 cm x 7 cm gebruiken. Deze moet je dan stevig tegen de muur bevestigen met pluggen en schroeven. Vul het gat op met beton en zorg ervoor dat de paal of balk waterpas staat.

Stap 3: plaats de resterende steunpalen

Graaf nu het tweede gat op de juiste afstand van de eerste paal. Hiervoor moet je de afmeting van de houten panelen kennen, het houten paneel moet er precies tussen passen. Plaats hierin de tweede steunpaal en vul het gat met beton. Controleer steeds of de paal mooi waterpas staat. Ja kan nu alle palen op dezelfde afstand van elkaar plaatsen in een rechte lijn naast het koord dat je eerder had gespannen. Het is belangrijk dat elke paal op dezelfde hoogte staat als de vorige paal, dit kan je controleren met een waterslangpas. Elke paal moet waterpas staan en de put moet worden opgevuld met beton. Dit is de basis van een sterke tuinafsluiting. Wil je voorkomen dat de palen na verloop van tijd kunnen verzakken? Plaats dan een tegel in de put onder de paal.

Stap 4: bevestig de houten tuinafsluiting aan de palen

Schroef de L-profielen of tuinschermhouders in de palen waar de houten tuinafsluiting moet komen. Plaats de L-profielen of tuinschermhouders ongeveer 15 cm tot 20 cm van de grond verwijderd. Hierna kan je de houten panelen op de juiste hoogte vast schroeven. Om de levensduur van je houten tuinafsluiting te verlengen moet je de tuinafsluiting 10 cm boven de grond aanbrengen. Je kan tegels gebruiken om de houten tuinafsluiting te ondersteunen tijdens het vastschroeven. Controleer steeds of de houten tuinafsluiting waterpas geplaatst is.

Een houten tuinafsluiting plaatsen is een hele klus. Met deze tips ben je in staat om zelf aan de slag te gaan. Heb je echter weinig tijd of wordt je graag geholpen door iemand met ervaring, dan kan je steeds beroep doen op een vakman in je buurt. Je tuinafsluiting laten plaatsen hoeft niet veel duurder te zijn. Een vakman heeft al het werkmateriaal reeds aangekocht en kan houten tuinafsluitingen vaak goedkoop aankopen. Je tuinafsluiting zal ook sneller en professioneel geplaatst zijn. Verschillende vakmannen hanteren vaak verschillende prijzen voor hetzelfde werk of product. Daarom is het noodzakelijk om steeds te vergelijken. Laat je vakman ook weten dat je vergelijkt, hij kan je dan een goede prijs aanbieden.

Meest gelezen:

tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
de prijs van kastanje houten tuinafsluitingGoedkoopste tuinafsluitingen
soorten tuinafsluitingen - houten tuinafsluitingEen houten tuinafsluiting kopen