Je haagbeuk of beukenhaag snoeien doe je zo! Hoe, hoe vaak en wanneer snoeien?

Hoe vaak moet je je haag snoeien?

haagbeuk snoeien
haagbeuk snoeien

Hoe meer je de haag snoeit hoe mooier en voller hij zal worden. Voor een vollere tuinafsluiting mag je dus zeker tussen de twee snoeibeurten door je haag extra bij snoeien. Dit komt omdat de beuk vele vertakkingen aanmaakt op de plaats waar hij gesnoeid wordt. Voor je haag op de gewenste hoogte is zal je hem dus meermaals moeten snoeien. Dit snoeien, ook wel toppen genoemd, betekend dat je de uiteinden van de takken afknipt. Je kan dit manueel doen of een elektrische snoeischaar gebruiken. Als de je haag aan de zijkant snoeit zal je tuinafsluiting dichter worden. je mag de bovenkant van de haag pas snoeien wanneer hij op de juiste hoogte is gegroeid. Als je de bovenkant topt zullen de vertakkingen voornamelijk aan de zijkanten plaatsvinden. Je tuinafsluiting zal dan breder worden in plaats van hoger. Als je haag op een goede hoogte is mag je snoeien tot 10 cm onder wat je de gepaste hoogte vind.

De haag moet je minstens 2 keer per jaar te snoeien. Het snoeien dient te gebeuren voor het aanbreken van de langste dag van het jaar (21 juni). Je begint hiermee één maand na het uitschieten van de eerste bladeren. In september doe je het een tweede keer.

welke snoeischaar?

je haag snoeien
je haag snoeien

De beukenhaag snoei je het beste met een niet gemotoriseerde snoeischaar. Zo voorkom je bruine snijrandjes op de bladeren. Een haagbeuk daarentegen mag best met een gemotoriseerde snoeischaar worden gesnoeid. Hoewel de beukenhaag vaak wordt gekozen boven de haagbeuk brengt deze haag extra onderhoudstijd met zich mee. Een manuele snoeibeurt duurt aanzienlijk langer dan een snoeibeurt met een elektrische snoeischaar. Wacht altijd op een bewolkte dag om je haag te snoeien, de zon zal anders bruine bladeren veroorzaken. Om de minste schade te veroorzaken aan zowel het blad als de heggenschaar doe je er goed aan om de haag eerst nat te spuiten alvorens hem te snoeien.

De voorjaarssnoei wordt gefaseerd in en periode van drie jaar. Elk jaar mag je ongeveer 1/3 van de takken van de haagbeuk wegsnoeien op 40 cm boven de grond. Snoei hierbij niet de buitenste takken maar verdeel het over de hele boom. Snoei de takken naar boven en knop ze naar buiten toe.

Enkele tips voor het snoeien van je groene tuinafsluiting:

  1. Bij lange hagen span je best een touw zodat je recht kan knippen
  2. Begin beneden en snoei verder naar boven
  3. Hou de haag beneden breder dan vanboven, zo voorkom je kale plekken aan de onderkant
  4. Kort de haag in het begin flink in, zo gaat hij aanvankelijk meer in breedte toenemen en voller ogen.
  5. Mag je haag niet breder worden? Snoei de haag dan telkens even breed als de vorige keer
  6. Na het snoeien geef je de haag best water, mest en eventueel wat compost.

Tip: leg onder de haag voor je begint te snoeien een doek dat de takken opvangt. Op die manier zal het opruimen minder tijd in beslag nemen.

Je haag laten snoeien?

Met deze tips zou het moeten lukken om je haag zelf te snoeien. Hou er echter rekening mee dat je wat oefening nodig hebt vooraleer je de kneepjes van het vak kent. Indien je weinig tijd hebt of je liever je haag onmiddellijk professioneel laat snoeien kan je beroep doen op een vakman. Een vakman heeft professioneel materiaal waarmee hij snel en efficiënt je haag kan snoeien. Door jarenlange ervaring zal de klus sneller geklaard zijn dan wanneer je het zelf zou doen. Je haag laten snoeien hoeft niet veel duurder te zijn, je hoeft echter niet zelf het dure materiaal aan te kopen. Het is een goed idee om prijzen te vergelijken voordat je beroep doet op een vakman.

Meest gelezen:

tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
de prijs van kastanje houten tuinafsluitingGoedkoopste tuinafsluitingen
populairste hagenDit zijn de populairste hagen!