Hoe werken geluiddempende tuinafsluitingen?

geluiddempende tuinafsluitingen zijn een investering om de rust en stilte in je huis en tuin te laten terugkeren. Geluid is een ingewikkelde materie. Alvorens je een geluidswerend tuinscherm koopt vraagt je daarom best raad aan een vakman of specialist met ervaring. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een akoestisch onderzoek te laten uitvoeren in je tuin. Op die manier weet u precies hoeveel geluidsreductie het tuinscherm zal opleveren.

Hoe worden geluiddempende tuinafsluitingen gemaakt?

Geluidschermen zijn tuinomheiningen die worden opgevuld met materiaal waar geluid moeilijk doorheen kan. Hiervoor gebruikt men bijvoorbeeld kokos, steenwol of potgrond. Eventueel kunnen de geluidschermen begroeid worden met klimop of andere klimplanten. Hierdoor wordt een groen geluidscherm gecreëerd dat opgaat in je tuin en de omgeving.

De materialen in de geluidschermen zorgen ervoor dat het geluid geabsorbeerd (geluidabsorptie d-waarde) wordt en niet weerkaatst (geluidissolatie –Rw- waarde). het geluidscherm vangt het geluid op. Een deel van het geluid wordt geabsorbeerd in de kern van het geluidsscherm en een ander deel wordt door het geluidscherm gereflecteerd. Het geluid dat door een scherm geabsorbeerd wordt is ook echt weg. Via de fabrikant kan je de waarden voor deze parameters nakijken.

Wanneer is een geluidsscherm efficiënt?

Geluidschermen in je tuin zijn efficiënt afhankelijk van de hoogte, het materiaal en de begroeiing van de tuinafsluiting.

De efficiëntie neemt toe:

  • Als het wordt geplaatst door een expert/vakman met ervaring. De geluidwerende tuinafsluiting mag geen gaten of kieren bevatten.
  • Als het volledig rond de tuin wordt geïnstalleerd zodat de hele tuin beschermd is tegen geluidsoverlast
  • Als het voldoende hoog wordt geplaatst zodat elk geluid wordt tegengehouden en geabsorbeerd.
  • Als het dicht genoeg bij de tuin wordt geplaatst

Indien correct geplaatst kan een geluidscherm de stilte in je tuin terugbrengen. Geluid is een complexe materie, het is dan ook aan te bevelen om beroep te doen op een vakman. Hoeveel geluidsreductie het tuinscherm kan opleveren wordt berekend aan de hand van een akoestisch onderzoek in je tuin.

Welke geluiddempende tuinafsluitingen zijn er?

Kokos tuinafsluiting en geluidschermen uit hout, rotswol, kunststof

Wetenschappelijk onderzoek heeft meermaals aangetoond dat een kokos tuinafsluiting het doeltreffend geluid kan dempen. Het is niet alleen effectief maar het geeft ook je tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Een kokos tuinafsluiting past door zijn strakke vormgeving en gebruik van natuurlijke materialen zowel in landelijke als moderne tuinen.

Verder zijn er nog geluidschermen uit hout, rotswol en kunststof. Vraag aan advies aan je specialist. Hij zal kunnen zeggen welke geluiddempende tuinafsluiting het beste bij je tuin past.

Geluiddempende tuinafsluitingen plaatsen

Geluiddempende tuinafsluitingen worden best geplaatst door iemand met ervaring. Er komt namelijk veel bij kijken als je het goed wil doen. Daarbij komt nog eens dat de aankoop van een geluidsscherm vrij duur is, het zou zonde zijn als de werking ervan minder goed zou zijn door een verkeerde plaatsing. Als je zelf weinig ervaring hebt met het plaatsen van geluiddempende afsluitingen vraag je best hulp aan een vakman. Een geluidscherm laten plaatsen hoeft echter niet zo duur te zijn. Een vakman heeft reeds al het werkgereedschap dat nodig is en kan vaak geluidschermen aankopen met een korting rechtstreeks bij de leverancier. Omdat verschillende vakmannen vaak verschillende bedragen vragen voor dezelfde dienst of product wordt steeds aangeraden om prijzen te vergelijken. Meld ook aan je leverancier of vakman dat je prijzen vergelijkt, de kans is groot dat hij je een goede prijs of zelfs een korting voorstelt.

Meest gelezen:

tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
kokos tuinafsluitingenkokos is geluiddempend!
goedkope tuinafsluitingenbetaald mijn buur de helft?