Hoe kies je de juiste haag?

Hagen bestaan in verschillende soorten en stijlen. Sommige verliezen hun bladeren in de winter, andere houden het hele jaar door hun bladeren. Sommige hagen moet je veel snoeien, anderen iets minder. Er zijn hagen die snel groeien, traag groeien, hagen die bloemen dragen en hagen die je in vormen kan snoeien. Welke voorkeur je ook hebt, voor elke tuin is er wel een gepaste groene tuinafsluiting te vinden.

  1. Welke kleur tuinafsluiting wil je?

groene tuinafsluiting
groene tuinafsluiting in verschillende kleuren

Een groene tuinafsluiting valt onmiddellijk op. Het zet de toon voor je hele tuin. Sta daarom stil bij het uiterlijk van je haag. De meeste mensen kiezen voor een groene tuinafsluiting die opgaat in je tuin. Maar niets houd je tegen om creatief te zijn. Er zijn ook rode hagen, hagen die mooie bessen dragen en hagen die tijdens de lente prachtige bloemen hebben. Er is bijvoorbeeld keuze uit de rode beuk, rode berberis, photinian,.. en nog vele anderen.

  1. Op welke grond moet je haag groeien?

Welke grondsoort heeft je tuin? heb je veel schaduw of zou je tuinafsluiting in de vlakke zon staan? Blijft regenwater staan of heb je eerder een droge grond? Verschillende hagen hebben een verschillende voorkeur wat betreft de grondsoort. Sommige hagen kunnen op elke grond gedijen maar dit geldt niet voor elke haag. Waar sommige hagen goed zullen gedijen kunnen andere sterven. Voor elke grondsoort is er wel een passende groene tuinafsluiting te vinden.

  1. Wil je een hoge of lage tuinafsluiting?

Er zijn haagplanten die het vooral goed doen als hoge haag en andere die meer geschikt zijn als lage haag. Meestal kan je hagen die hoog kunnen groeien ook laag snoeien. Je kan dus een haag kiezen die van nature hoog kan worden als je een lage tuinafsluiting wil. Kies je echter voor een hoge tuinafsluiting, dan moet je een haag kiezen die van nature hoog groeit.

  1. Wil je dat je tuinafsluiting groen blijft tijdens de winter?

Een haag die in de winter groen blijft bied vanzelfsprekend meer privacy dan een haag die zijn bladeren verliest. Bij een bladverliezende haag moet je in de herfst de bladeren harken. De bladverliezende haag geeft minder privacy in de winter maar levert mooie wintersilhouetten op. welke keuze je ook maakt, er zijn vele soorten bladhoudende en bladverliezende tuinafsluitingen te vinden.

  1. Wil je een snelgroeiende haag?

De meeste mensen hebben graag zo snel mogelijk een volgroeide haag. haagplantjes die snel groeien zullen je goedkoop en snel een volgroeide haag opleveren. Hoewel snelgroeiende hagen de populairste zijn hebben ze ook enkele niet te onderschatte nadelen. Wanneer je snelgroeiende haag de gewenste hoogte heeft bereikt zal ze niet stoppen met groeien. Hierdoor moet je een snelgroeiende haag vaker snoeien dan een traag groeiende haag. Een snelgroeiende haag is tevens minder bestand tegen ziektes en plagen.

Een traag groeiende haag daarentegen zal veel minder snel ziektes krijgen. Een traag groeiende haag heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig maar je zal meer geduld moeten hebben. Als je graag een traag groeiende haag hebt kan je er ook nog voor kiezen om de plantjes iets groter aan te kopen. Zo moet je minder lang wachten tot je tuinafsluiting volgroeid is. Tegenwoordig kan je zelfs kiezen voor een kant en klaar haag. Dit zijn volgroeide hagen die reeds gesnoeid zijn, uiteraard zijn deze in aankoop duurder dan kleine haagplantjes. Zo heb je in één dag geniet van een volgroeide tuinafsluiting.

Hoe snel groeit een haag nu precies? Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Een traag groeiende haagplantje van 40-60 cm heeft 8-12 jaar nodig om 2 meter hoog te worden
  • Een iets groter traag groeiend haagplantje van 80-100 cm heeft 6-8 jaar nodig om 2 meter hoog te worden

Een snelgroeiende haagsoort groeit aanzienlijk sneller:

  • Een snelgroeiend haagplantje van 60-80 cm heeft ongeveer 5-6 jaar nodig om 2 meter hoog te worden
  • Een groter snelgroeiend haagplantje van 100-125 cm heeft slechts 3-5 jaar nodig om 2 meter hoog te worden
  1. Wil je een groene tuinafsluiting die weinig onderhoud nodig heeft?

Het is algemeen geweten dat een snelgroeiende haag meer gesnoeid moet worden dan een traag groeiende haag. Sommige hagen moeten maar 1 keer per jaar worden gesnoeid, andere wel 3 keer. Het is belangrijk om het onderhoud die de haag nodig heeft mee in overweging te nemen. Snoeien is een hele klus en moet niet over het hoofd gezien worden. heb je weinig tijd? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijkere tuinafsluiting. De meest gekozen hagen zijn populair met een reden. Vaak groeien ze snel en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Meest gelezen:

bloem van de laurier haagDit zijn de meest populair hagen!

kant en klaar haagDe kant en klaar haag

je haag snoeien Je beuk snoeien doe je zo!