Gezonde haagplanten kopen?

Wij vroegen advies aan tuinbouwdeskundige Elise Vanhouten!

Haagplanten kopen is een hele klus. Een haagplant moet niet alleen mooi zijn maar moet ook passen bij de grondsoort in je tuin. Daarnaast wil je natuurlijk de gezondste en sterkste planten met de grootste overlevingskans.

Hoe herken je gezonde haagplanten?

haagplanten kopen
haagplanten kopen

Welke haag je ook kiest. Wanneer je gaat haagplanten kopen kies je best voor planten die altijd goed presteren. Goed presterende haagplaten hebben een mooie vorm en zijn beter bestand tegen ziektes. Haagplanten kopen die gezond zijn is minder moeilijk dan je zou denken. Hier zijn enkele aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je haagplanten koopt:

  1. Kies stevige gezonde exemplaren

Kies steeds voor haagplanten met een symmetrische vorm en veel stengels, dit is een teken van goede gezondheid. Let  zeker ook op tekens van ziekte, dit is gemakkelijk te herkennen aan schimmel of kleurverschillen op de plant. Kleurverschillen wijzen op een mineraaltekort in de haagplant. Daarnaast controleer je best of er ongedierte zichtbaar is op de plant. Je kan kijken naar vraat door rupsen of bladluizen.

  1. Bekijk de pot waar de haagplant in zit!

Koop geen haagplant waarvan de wortels niet doorheen de gaatjes komen onderaan de pot. De plant is dan waarschijnlijk niet goed geworteld. Wanneer er korsten zichtbaar zijn op het grondoppervlak wil dat zeggen dat de haagplant al een tijd in de pot zit.

Tip: Haal de haagplant voorzichtig uit de pot: Zijn de wortels stevig? Zijn de wortels bleek en niet verstikt? Is de compost vochtig? Een goed tuincentrum heeft niets te verbergen!

  1. Jonge haagplanten kopen is altijd beter

Kies voor jonge haagplanten i.p.v. grotere volwassen planten. Jonge haagplanten zijn veel sterker in groei wanneer ze van het tuincentrum naar jouw tuin worden overgeplant. Een jonge plant kan deze periode veel makkelijker doorstaan dan een oudere grote plant. Een grote plant lijdt namelijk steeds aan ‘overplantshock’

  1. Vraag steeds deskundig advies!

Probeer haagplanten te kiezen die passen bij de grondsoort en stijl in je tuin. Het is makkelijk om je te laten verleiden door het overweldigende aanbod mooi uitgestalde haagplantjes in je tuincentrum. Voor een goed advies kan je beter terecht bij professionele kwekers die een tuinbouwopleiding achter de rug hebben.

  1. Naakte wortel, verkocht in kluit of pot?

Haagplanten verkocht in pot zijn het duurste. Een gemengde haag van inheemse planten is steeds de goedkoopste optie. Planten met naakte wortel zijn van herfst tot voorjaar te koop maar kunnen het hele jaar door besteld worden bij de leverancier.

  1. Meer haagplanten kopen dan je nodig hebt?

Het is aan te raden om meer haagplanten te kopen dan je nodig hebt omdat er telkens wel enkele sneuvelen. Deze kan je in een pot op een rustige plaats met voldoende water in je tuin zetten als reserve. Extra haagplanten kopen hoeft niet veel duurder te zijn. Hoe meer haagplanten je koopt, hoe goedkoper de prijs zal zijn per plant.

  1. Bloeiende haagplanten groeien trager

Wanneer je haagplanten koopt die al in bloei zijn zal het langer duren om een mooie haag te bekomen. Dit komt omdat de haagplant door de bloei al veel energie heeft gebruikt zal hij nu meer tijd nodig hebben om te groeien. Grote haagplanten hebben het voordeel dat ze sneller tot een volgroeide haag kunnen uitgroeien. Maar grotere volwassen haagplanten kunnen zich echter minder snel aanpassen aan de bodem dan jongere kleinere planten. Jongere haagplanten zijn veel flexibeler en zullen de grote haagplant snel inhalen.

Heb jij ook een vraag over tuinbouw en tuinaanleg? Elise Vanhouten heeft reeds 20 jaar ervaring als professionele tuinbouw deskundige en beantwoord exclusief voor mijntuinafsluitingen.be al je vragen!

Meest gelezen:

tuinafsluiting kiezenKies je haag in 5 eenvoudige stappen!

populairste hagenDit zijn de populairste hagen!

houten tuinafsluitingDit zijn de goedkoopste tuinafsluitingen