Tuinadvies: Kies ik een haagbeuk of een beukenhaag als tuinafsluiting?

Hoewel de haagbeuk en de beukenhaag sterk op elkaar lijken hebben ze enkele opmerkelijke verschillen. Beide soorten zijn inheems maar ze behoren tot een verschillende familie. Bij de keuze van je groene tuinafsluiting zijn er belangrijke verschillende eigenschappen om mee rekening te houden.

De beuken haag

beuken haag
beuken haag

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een bladhoudende haag met een kleiner blad dat glad aanvoelt. Tijdens de winter verdort het blad maar het blijft hangen in de haag. Dit geeft je aanzienlijk meer privacy dan de haagbeuk die zijn bladeren volledig verliest. In het voorjaar duwt het nieuwe blad het verdorde blad weg waardoor je tuinafsluiting terug groen wordt. Je kan de beukenhaag kopen met rode of met groende bladeren. De beukenhaag stelt niet zoveel eisen aan de bodem maar wordt niet graag in te natte grond geplant.

De haagbeuk

haagbeuk
haagbeuk

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een bladverliezende haag en heeft een zacht blad. Het ziet er ruwer uit dan het blad van de beukenhaag en is licht behaard. Het nadeel van deze boom is dat het zijn bladeren volledig verliest tijdens de winter, dit maakt je tuinafsluiting gedurende deze periode minder dicht. De boom is alleen verkrijgbaar met groene bladeren. De haagbeuk groeit sneller dan de beukenhaar wat dan weer in het voordeel is van de haagbeuk. In tegenstelling tot de beukenhaag doet de haagbeuk het goed in een natte ondergrond. Hoewel er vaak de voorkeur wordt gegeven tot de aankoop van een beukenhaag omwille van zijn bladhoudende eigenschap, is dit niet de beste keuze als je een natte ondergrond hebt.

Hoeveel kost een haagbeuk en een beukenhaag als tuinafsluiting?

Een groene tuinafsluiting hoeft niet veel te kosten. Kleine boompjes (ongeveer 50 cm) zijn aanzienlijk goedkoper dan grotere. Je zal dan wel langer moeten wachten voor je tuinafsluiting gegroeid is tot op de gewenste hoogte. Als je niet zoveel geduld hebt kan je grotere boompjes kopen (ongeveer 180 cm). Grof geschat kost een boompje ongeveer 0.01 euro per centimeter per boompje. Een boompje van 50 cm groot kost 0.50 euro. een boompje van 150 cm kost 5.5 euro.

Aangeraden wordt om 5 boompjes per lopende meter te planten. Als je ervoor kiest om grotere boompjes te planten kunnen 4 boompjes per lopende meter voldoende zijn. het planten van een haagbeuk of beukenhaag kost 2.5 per lopende meter bij kleine plantjes en 22 euro per lopende meter voor grote boompjes. Wanneer je prijzen vergelijkt is het zinvol om rekening te houden met de onderhoudskosten op langere termijn. Beide boompjes moeten nog 2 maal per jaar worden gesnoeid (eind juli en september). Je kan de boompjes planten van eind oktober tot en met april.

Tip: let er bij het transporteren van de boompjes goed op dat je de wortels niet aan de lucht blootstelt. De boompjes kunnen namelijk bijzonder snel uitdrogen.

Prijzen vergelijken loont!

Eenmaal je de keuze hebt gemaakt tussen een haagbeuk of een beukenhaag komt het moment van de aankoop. Je kan je haag zelf kopen bij een planten- of tuincentrum of rechtstreeks bij de boom kwekerij afhalen. Een vakman kan vaak boompjes aankopen aan groothandelprijzen, dit kan dan voordeliger uitkomen. Wat je ook kiest, het is belangrijk om prijzen te vergelijken. De prijzen variƫren nogal van leverancier tot leverancier, laat hen dus ook weten dat je vergelijkt. De kans is dan groter dat ze je een aantrekkelijke prijs voorstellen. Meestal wordt er ook een korting voorzien bij de aankoop van een grote hoeveelheden.

Meest gelezen

je haag snoeienJe beuk snoeien doe je zo!
bloem van de laurier haagDit zijn de populairste hagen
haag of houten tuinafsluiting?Een haag of houten tuinafsluiting?