Een haag als groene tuinafsluiting? Dit zijn de populairste hagen

Hagen geven kleur aan je tuin. Deze hagen terecht de populairste!

Laurier haag als tuinafsluiting

bloem van de laurier haag
bloem van de laurier haag

De Laurier (laurierkers, Pruus Lauroserasus) is een plant die zijn groene bladeren behoud tijdens de winter. De plant is bijzonder sterk en groeit zeer snel tot een volle haag. Een extra bonus zijn de besjes die de laurier draagt, ze zijn niet eetbaar voor mensen maar trekken vele vogels aan in je tuin.

Je kan de laurier het hele jaar door planten behalve als het vriest. Je kan hem ook het hele jaar door snoeien maar de beste periodes zijn begin juni en eind september. Om van de laurier een mooie tuinafsluiting te maken wordt de voorkeur gegeven aan manueel snoeien met een niet gemotoriseerde snoeischaar. Op die manier krijg je geen bruine snij randjes op de bladeren.

De laurier groeit zeer snel uit tot een grote volle haag, hij kan wel enkele meters hoog en breed worden. Het is van belang om hem goed te snoeien zodat de haag niet te groot wordt. Deze haag is ideaal voor mensen die snel van hun tuinafsluiting willen genieten.

De laurier als tuinafsluiting kost ongeveer 8 euro per lopende meter

Liguster haag als tuinafsluiting

liguster haag (wilde liguster)
liguster haag (wilde liguster)

De liguster is een mooie wintergroene haag die snel groeit en vrij goedkoop is. Je hebt ongeveer 4 a 5 plantjes per meter nodig om een mooie dichtgegroeide tuinafsluiting te bekomen. Plant ze zo snel mogelijk nadat ze je ze uit de pot verwijdert heb en dompel de wortels eerst eens goed in water. Na het planten overgiet je ze best nog eens goed met water zodat ze een goede start krijgen.

Om te voorkomen dat de wortels die blootgesteld worden aan de zon verbranden kan je te preventie een laag compost onder de ligusterhaag scheppen. Je moet zes maanden wachten tot je mag beginnen bemesten. Om een mooie volgroeide tuinafsluiting te bekomen is het van belang om de haag goed te snoeien. De bladeren onderaan kunnen namelijk afvallen wanneer ze te weinig zonlicht krijgen. Snoeien gebeurt best 3 keer per jaar. Je mag hiervoor best een gemotoriseerde snoeischaar gebruiken. De liguster is gevoelig voor ziektes en schimmels, spuit nooit onkruidverdelger in de buurt van de haag en knip zieke takken kort af. Indien deze plant goed verzorgd wordt kan ze uitgroeien tot een wintervaste tuinafsluiting.

Tip: laat de haag onderaan iets breder staan zodat de haag minder bladeren verliest.

De Ligusterhaag als tuinafsluiting kost ongeveer 2.5 euro per lopende meter

Taxus haag als tuinafsluiting

bes van de taxus haag
bes van de taxus haag

De taxus (Venijnboom, Taxus baccata) komt van nature uit onze streek voor. De taxus is een vrij gemakkelijke plant die groen blijft tijdens de winter en zich goed laat snoeien. Dit maakt de plant ideaal voor een moderne strak gesnoeide tuinafsluiting.

Je hebt ongeveer 3 a 4 taxusplanten nodig van 50 cm hoog om één meter te planten. Graaf een brede kuil zodat de wortels gemakkelijk kunnen uitgroeien. Bij zware grond wordt aangeraden om de grond eerst te vermengen met zand, lavakorrels, hummus of zand. Op die manier geef je de taxus de beste kansen om uit te groeien tot een volle groene tuinafsluiting.

Je hoeft de taxushaag slechts één keer per jaar te snoeien, voor het best resultaat gebruik je een elektrische snoeischaar. Een taxus groeit ongeveer 30 cm per jaar en moet worden gesnoeid op een bewolkte dag of wanneer de schaduw op de haag staat.

Opgelet: hebt u paarden of koeien? Gebruik dan geen taxus als tuinafsluiting. De taxus is namelijk giftig.

De taxushaag als tuinafsluiting kost ongeveer 4 euro per lopende meter

De haagbeuk of de beukenhaag als tuinafsluiting

haag beuk
haag beuk

Of je nu kiest voor de bladverliezende haagbeuk of de bladhoudende beukenhaag, naast de opmerkelijke verschillen zijn er ook gelijkenissen. Er zijn twee periode om de beuk te planten, het voorjaar en het najaar. De sapstromen dienen stil te liggen tijdens het planten, dat kan je zien aan de bruine bladeren. Dit gebeurt meestal in november en februari. Je moet de haag (minstens) twee keer per jaar snoeien, hoe meer je de haag snoeit hoe mooier hij wordt.

De haagbeuk of de beukenhaag kost ongeveer 3 euro per lopende meter

Meest gelezen:

groene tuinafsluitingKies de Juiste Haag in 6 Stappen
buxus als tuinafsluitingBuxus als Tuinafsluiting
haag of houten tuinafsluiting?Een Haag of Houten Tuinafsluiting?