Ontdek je grondsoort in 6 stappen!

grondsoort onderzoeken
grondsoort onderzoeken

Of je haag goed zal groeien hangt in grote mate af van de grondsoort in je tuin. Als je een mooie volgroeide haag wil zal je dus goed moeten stilstaan bij de basis, namelijk de grondsoort in je tuin. Sommige hagen groeien bijvoorbeeld beter in een kleigrond dan in een zandgrond. Zo heeft elke haag zijn eigen voorkeur. Omdat de groei en overleving van je haag nauw samenhangen met de grond is ook de gezondheid van de grond belangrijk. Een gezonde grond betekent een gezonde plant en resulteert dus in een mooie tuinafsluiting. Je grond heeft een goede structuur nodig waarin wortels zich kunnen ontwikkelen om zo hun voedingsstoffen, water en zuurstof op te nemen.

Elke tuin heeft een andere bodem, er zijn vochtige, luchtige, vruchtbare en onvruchtbare bodems. Als je weet welke bodem je tuin heeft kan je makkelijk de geschikte beplanting voor je tuinafsluiting kiezen.

Onderzoek de bodem in je tuin in  6 stappen!

  1. Voorbereiding van het onderzoek

Graaf een kuiltje van 60 cm diep en schep de donkere bovengrond en de lichte ondergrond op twee verschillende hoopjes. Herhaal dit nu op verschillende plaatsen in je tuin. Nu kan je de grond gaan onderzoeken. Als de bovengrond ondiep is hoef je enkel de ondergrond te onderzoeken want hier zullen de wortels groeien.

  1. Welke grondsoort heb ik in mijn tuin?

Maak een bolletje van zowel de bovengrond als de ondergrond in je handen en rol vervolgens een worstje:

Kleigrond

De aarde voelt zacht aan en blijft goed samenhangen

Leemgrond

De aarde laat je vingerafdrukken zien

Zandgrond

De aarde voelt korrelig aan en valt makkelijk uit elkaar
  1. Heb ik een vochtige bodem in mijn tuin?

Onderzoek het vochtgehalte in je bodem door het kuiltje op te vullen met water. Is het water de volgende dag nog niet verdwenen? Dan heb je een vochtige bodem en zullen bij nat weer bepaalde haagsoorten niet goed groeien. Dit komt vaker voor bij kleigrond dan bij zandgrond. Je kan een te vochtige bodem voorkomen door verhoogde perkjes aan te leggen.

  1. Is de grond luchtig genoeg?

Zitten er steentjes zitten er in het hoopje aarde? Als je enkele steentjes kan vinden is dit goed nieuws want ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft! De wortels van je haag kunnen makkelijk rond de steentjes heen groeien dus je hoeft ze niet te verwijderen. Zitten er echter zoveel steentjes in de grond dat het graven en planten moeilijk wordt, dan mag je natuurlijk wel een deel verwijderen.

  1. Wat is de zuurtegraad of PH waarde van de bodem?

Hoe zuur of basisch de grond is kan je simpelweg nagaan met behulp van een testkit verkrijgbaar in je tuincentrum. In een kleurtabel zal je dan zien hoe zuur of basisch de grond is. Je kan het testje herhalen op verschillende plaatsen in je tuin om een volledig beeld te krijgen. Heb je een te zure grond? Voeg dan wat kalk toe om de zuurtegraad weer in balans te brengen.

  1. Hoe vruchtbaar is de bodem in mijn tuin?

 Bekijk hoe diep de wortels en wormgangen reiken in het zijwandje van de kuiltjes. Hoe dieper je ze aantreft hoe vruchtbaarder de grond! Wanneer de wortels en wormgangen maar oppervlakkig in de kuil voorkomen betekent dit dat je grond minder vruchtbaar is. Compost of een bodemverbeteraar kan dan een oplossing zijn om de grondsoort te optimaliseren.

Met deze 5 stappen kan je makkelijk zelf nagaan welke bodemsoort van toepassing is in je tuin. Indien nodig kan je de bodem verbeteren alvorens je een haag plant. Dit kan je doen met een bodemverbeteraar, kalk of compost. Bij een te vochtige grond kan je een verhoogde perkjes aanleggen. Voor elke grondsoort is er wel een gepaste haag te vinden. Kijk daarom goed naar welke grondsoort je haag nodig heeft voor een optimale groei!

Meest gelezen:

bloem van de laurier haagDit zijn de populairste hagen!
je haag snoeienJe haagbeuk of beukenhaag snoeien
goedkope tuinafsluitingen - haagDe prijs van tuinafsluitingen