Een kindvriendelijke tuinafsluiting in 5 stappen

Wil je graag dat je kind kan spelen in je tuin zonder je te hoeven zorgen maken over de eventuele gevaren? Met enkele tips kan je je tuin veilig en kindvriendelijk maken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze spelen graag in de tuin omdat daar veel te ontdekken is. Buiten spelen is dan ook uitermate goed voor hun ontwikkeling. Om kinderen te beschermen is het noodzakelijk om je tuin goed af te sluiten. Met een adequate tuinafsluiting kunnen je kinderen onbezonnen in je tuin spelen. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken dat ze de straat op zullen lopen. Met enkele eenvoudige stappen kunnen je kinderen vrij en veilig spelen in je tuin!

kind tuinafsluiting
Veilig spelen met een kindvriendelijke tuinafsluiting

Stap 1: Heb je een tuinafsluiting? Onderzoek je tuin

Hoe groot is je tuin? is je tuin veilig afgesloten? Is er een vijver in je tuin? Heb je een verhoogd terras? Is er een trap naar je tuin? Heeft je buurman een gevaarlijke hond? Is er een drukke weg naast je huis? Maak een lijstje met alle mogelijke gevaren in en rond je tuin.

Stap 2: Hoe oud is je kind?

Houd rekening met de leeftijd van je kind. De leeftijd van je kind verteld veel over het gevaar waar ze zichzelf kunnen in brengen. Jonge kinderen kunnen zichzelf bijvoorbeeld in gevaar brengen door te dicht bij de rand van een vijver te spelen. Oudere kinderen daarentegen kunnen zichzelf in gevaar brengen door over de tuinomheining te klimmen.

Voor hele jonge kinderen zijn tuinafsluitingen van ongeveer 1 meter hoog voldoende. Je doet er echter goed aan om onmiddellijk voor een iets hogere tuinafsluiting te kiezen. Een tuinafsluiting van 1.6 meter is voldoende voor grotere kinderen.

Stap 3: Inspecteer je tuinafsluiting

Kan het kind over de tuinafsluiting klimmen of zijn er uitstekende nagels die je kind kunnen verwonden? Probeer naar je tuin te kijken vanuit de ogen van je kind. Staan er tuinmeubelen in de buurt van je tuinafsluiting die je kind als ladder zou kunnen gebruiken? Probeer gevaren of mogelijke ontsnappingsroutes te zien voor je kind ze uitprobeert!

Als je nog geen tuinafsluiting hebt, of indien sommige stukken van je tuin niet goed afgesloten zijn, moet je investeren in nieuwe omheining. Een budgetvriendelijke optie is een draadafsluiting. Hiermee kan je je tuin indelen in een kindvriendelijke speelgebied. Door de draad heen kan je je kinderen zien spelen. Een draadafsluiting is relatief goedkoop en gemakkelijk af te breken mochten je kinderen het niet meer nodig hebben. Heeft je buurman echter een gevaarlijke hond? Investeer dan in een volledig gesloten tuinafsluiting, deze kan bestaan uit hout, beton of composiet. Zo verhinder je dan je kind uit nieuwsgierigheid zijn handje door de draadafsluiting steekt om de hond te proberen aaien.

Stap 4: Praat met je kind

Kinderen kunnen zelf nog niet zo goed gevaren inschatten. Geef ze daarom regels wanneer ze buiten spelen. Leer hen wat veilig is en wat niet. Wanneer je dit aan je kinderen uitlegt kan het hen helpen om veilig te spelen.

Stap 5: Heb je een goede tuinafsluiting? Hou toch een oogje in het zeil

Zelfs met een goede veilige tuinafsluiting blijft het belangrijk om een oogje in het zeil te houden. Zo ben je er snel bij wanneer er toch iets misgaat. Wees voorzichtig en maak tegelijk je tuin zo leuk mogelijk om in te spelen en te ontdekken!

Meest gelezen:

tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
de prijs van kastanje houten tuinafsluitingGoedkoopste tuinafsluitingen
moderne tuinafsluitingen prijzenModerne Tuinafsluitingen