Een haag of houten tuinafsluiting?

haag of houten tuinafsluiting?
haag of houten tuinafsluiting?

Een veilige groene tuinafsluiting? Combineer met een draadafsluiting!

Als je de tuin wil beveiligen tegen dieven of gewoon wil beletten dat je kinderen of huisdieren je tuin verlaten, dan moet je naast een haag ook investeren in een gesloten tuinafsluiting. Dit kan bijvoorbeeld een draadafsluiting zijn. Je kan ook steeds een haag net naast je draadafsluiting planten, na een tijdje zal de haag door de draadafsluiting heen groeien. Op die manier heb je langs weerszijden het uitzicht van een haag, met binnenin de extra veiligheid van een draadafsluiting. In dat geval moet je wel voorzichtig zijn als je de haag gaat snoeien.

Onderhoud van een groene tuinafsluiting

Een haag heeft in tegenstelling tot een houten tuinafsluiting nog redelijk veel onderhoud nodig achteraf. Je zal een haag minstens 1 tot 2 keer per jaar moeten snoeien. Dit kan behoorlijk arbeidsintensief zijn. Toch kiezen de meeste tuinbezitters voor een haag, het is nog steeds de een van de meest populaire tuinafsluitingen in ons land. Een groene tuinafsluiting is en blijft een goedkope manier om je tuin op een natuurlijke manier te omheinen

Een houten tuinafsluiting: snel én veilig! Maar hoeveel onderhoud heeft het nodig?

Een houten tuinafsluiting heeft het grote voordeel dat het na plaatsing onmiddellijk klaar is. Je kan direct genieten van een stijlvolle afgesloten tuin. afhankelijk van de houtsoort ga je het achteraf één keer per jaar moeten behandelen met beschermingsproducten. Dit is het geval voor geïmpregneerd hout. Hardhout is zo duurzaam dat het niet meer behandeld hoeft te worden om de levensduur te verlengen. Wil je echter dat je hardhout niet vergrijst en zijn warme kleur behoud, dan behandel je het hardhout best met een houtbeits. Een houten afsluiting is veiliger dan een haag. Dieven kunnen nog makkelijk door een haag heen, bij een voldoende hoge houten afsluiting wordt het al een stuk moeilijker om je tuin te betreden. Kinderen en huisdieren kunnen ook nog gemakkelijk door de haag heen, dit is niet het geval bij een houten tuinafsluiting.

Een groene tuinafsluiting en privacy?

Een haag is goedkoop in aankoop maar heeft wel enkele jaren tijd nodig voor dat het mooi volgroeid is. Je zal geduld moeten hebben en eventueel een alternatief moeten voorzien tot de haag op de gewenste hoogte is. Een draadafsluiting met daaraan een visuele barrière bevestigd kan een tijdelijke oplossing bieden. Voorbeelden hiervan zijn een ondoorzichtig doek, heide of bamboe matten, … .

Wat is het prijsverschil?

Een houten tuinafsluiting is dus niet alleen gebruiksvriendelijker het is ook veiliger. Het grootste nadeel van een houten tuinafsluiting is de aankoopprijs. Een geïmpregneerde tuinafsluiting kost ongeveer 30 tot 60 euro per stuk, voor een hardhouten tuinafsluiting betaal je ongeveer 60 tot 120 euro per stuk. Als je beschermingsproducten nodig hebt moet je dit mee in rekening brengen om een schatting te kunnen maken van de prijs op lange termijn. In tegenstelling tot een houten tuinafsluiting is een haag is zeer goedkoop in aankoop. Het kost maar enkele euro’s per lopende meter en je groene tuinafsluiting is geplant. Je moet er echter wel meer rekening houden dat het nog een hele tijd zal duren voor je van je tuinafsluiting kan genieten.

De voordelen en nadelen van een haag als tuinafsluiting:

+ Het is goedkoper dan een houten tuinafsluiting

+ Het is natuurlijk mooi

– Het kan lang duren voor dat een haag helemaal volgroeid is

– Het moet 1 of 2 keer per jaar gesnoeid worden

– Het kan vocht en voedingstoffen wegnemen van plantenperkjes

De voordelen en nadelen van een houten tuinafsluiting:

+ Het is onmiddellijk klaar

+ Het heeft weinig onderhoud nodig als voor de juiste materialen wordt gekozen

+ Het is een veilige tuinafsluiting

– De kostprijs zal afhangen van de materialen, maar de aankoopprijs is duurder dan een haag

– Goedkope houten tuinafsluitingen kunnen hebben onderhoud nodig of kunnen kapot gaan

Meest gelezen:

bloem van de laurier haagDit zijn de populairste hagen!
houten tuinafsluitingEen houten tuinafsluiting?
groene tuinafsluitingKies de juiste haag voor je tuin!