De meest duurzame houtsoorten voor je tuinafsluiting onder de loep

houtsoort houten tuinafsluiting
houtsoort houten tuinafsluiting

Hout blijft nog steeds het meeste gekozen als tuinafsluiting. Dat is geen verassing, houten tuinafsluitingen zijn duurzaam en geven je tuin een natuurlijke uitstraling. Houten tuinafsluitingen verschillen nogal in kwaliteit. Veel heeft te maken met de kwaliteit van de houtsoort of de extra bescherming die gebruikt is. Niet alle houtsoorten zijn namelijk geschikt om te gebruiken als tuinafsluiting.

Welke duurzaamheidsklasse heeft hout?

Hout word ingedeeld in een bepaalde duuzaamheidsklasse. Hoe lager de duurzaamheidsklasse hoe hoger de levensduur. Bij het onderzoeken van de duuzaamheidsklasse van het hout wordt er rekening gehouden met de werking van het hout, de waterafstotende en schimmelwerende werking van het hout en de mogelijke behandelingen die het hout ondergaan heeft. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor een sterke houten tuinafsluiting.

Duurzaamheidsklasse 1 levensduur langer dan 25 jaar Robinia, Ipé, Taek
Duurzaamheidsklasse 2 levensduur tussen 15 en 25 jaar Tamme kastanje, Taxus, Irokko, Merbeau
Duurzaamheidsklasse 3 levensduur tussen 10 en 15 jaar Walnoot, Cypres, Lariks, Douglas
Duurzaamheidsklasse 4 levensduur tussen 5 en 10 jaar  

Duurzaam hout is in aankoop duurder dan minder kwalitatief hout maar je doet er zoveel langer mee!

Geïmpregneerd hout

Dit hout werd reeds chemisch behandeld om weersomstandigheden, schimmels en houtrot het hoofd te bieden. je hoeft het dan ook niet elk jaar te vernissen of lakken. Anderzijds bevat geïmpregneerd hout chemicaliën die in de natuur kunnen terechtkomen. Het is daarom niet aangewezen om een geïmpregneerd houten tuinafsluiting naast een moestuin te plaatsen. Een tuinafsluiting uit geïmpregneerd hout is ongeveer even duurzaam als hardhout maar wel een stuk goedkoper. Je moet het geïmpregneerde hout wel elk jaar behandelen met beschermingsproducten om zijn duurzaamheid te behouden.

Toch zijn er in onze Europese bossen ook houtsoorten die dezelfde duurzaamheid garanderen zonder toxisch behandelt te moeten worden.

Hardhout

Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 , het is zo sterk dat het geen extra behandeling nodig heeft. Je hoeft het dus niet elk jaar te vernissen of lakken. Dit levert niet alleen een tijdbesparing op maar is op lange termijn een pak goedkoper. Hardhout is erg duurzaam en heeft een lange levensduur. Je hardhouten tuinafsluiting zal dus heel lang meegaan. Vergeleken met andere houtsoorten is hardhout wel wat duurder.

Robina

Duurzaamheidsklasse 1 en heeft een hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot. Robina is zonder behandeling en zelfs bij bodemcontact extreem duurzaam. Je hoeft deze houtsoort dus niet te behandelen en jaren onbekommerd tuinplezier beleven met een Robina tuinafsluiting.

Eikenhout

Eikenhout is een extreem duurzame Inheemse hardhout soort. Heeft heeft duurzaamheidsklasse 2 en is dus een goed alternatief voor tropisch hardhout.

Gebruik bij het plaatsen van een eikenhouten tuinafsluiting enkel RVS bevestigingsmaterialen. Eikenhout bevat veel looizuur en op die manier vermijd je lelijke vlekken . Eikenhout kan lichte vervormingen en scheuren krijgen door weersomstandigheden maar het blijft ten alle tijden even sterk en duurzaam. Omdat eikenhout zal uitloggen wordt aangeraden om natuursteen tegels in de directe omgeving gedurende de eerste maanden te beschermen. Onbehandeld wordt eik na verloop van tijd eerst zwart om daarna mooi te vergrijzen. Een eiken tuinafsluiting is bijzonder duurzaam.

Kastanjehout

Kastanjehout is een extreem duurzame houtsoort, het zit in dezelfde duurzaamheidscategorie als tropisch hardhout. Het hout hoeft niet geïmpregneerd te worden want kastanje impregneert zichzelf. Omdat kastanje geen onderhoud nodig heeft is er ook geen onderhoudskost op lange termijn. Een kastanje tuinafsluiting is daarbovenop ecologisch verantwoord en buitengewoon goedkoop.

Meest gelezen:

Kastanje tuinafsluitingEen kastanje tuinafsluiting, puur natuur!
houten tuinafsluitingHouten tuinafsluiting kopen 
tuinafsluiting kiezenKies de juiste tuinafsluiting in 4 stappen!