Buxus als tuinafsluiting

buxus tuinafsluiting
buxus tuinafsluiting

De buxus is een blad houdende heester die enorm geliefd is als tuinafsluiting. Er zijn verschillende soorten buxus, sommige soorten groeien breder en zijn daarom geschikt als bodembedekker. Buxus wordt vaak gebruikt in moderne tuinen omdat het zich gemakkelijk strak laat snoeien. Ook voor figuursnoei is de buxus geschikt.

Wanneer kan je Buxus planten?

Buxus kan je het hele jaar door aankopen en planten. Het mag echter niet vriezen en ook niet warmer zijn dan 35 graden. Door te warme of te koude temperaturen zal dep plant inwendig blokkeren en sterven. Vanaf half oktober tot april kan je de buxus verplanten met kluit of blote wortel. Je kan ervoor kiezen om speciale buxus potgrond aan te schaffen. Dit is niet veel duurder dan gewone potgrond. Speciale buxus potgrond is verrijkt met extra magnesium en zal voor een mooie groene bladkleur zorgen. Als je de buxus in een bloempot plant doe er goed aan om de plant elke twee jaar te verpotten en extra potgrond te geven. Dit komt omdat de voedingstoffen in de grond na vier jaar volledig is uitgeput.

Om ervoor te zorgen dat de grond niet te zuur wordt en voedingstoffen goed kunnen worden opgenomen zal je in het voorjaar en het najaar een beetje kalk bij de stam moeten strooien. In de zomer kan je de buxus extra verzorgen door af en toe wat aangepaste meststoffen te strooien.

Wanneer kan je de Buxus snoeien?

Snoeien kan vanaf mei en tot de langste dag van het jaar (21 juni). De tweede snoeibeurt kan vanaf eind augustus tot oktober. Probeer steeds in de namiddag of avond te snoeien wanneer er minder zon is. Hierdoor zal de buxus minder kans hebben op uitdroging aan de snoeiwonden. Probeer je plant op de snoei voor te bereiden door de plant voldoende water te geven.

Creatief met buxus: figuursnoei!

De buxus is een ideale plant om in figuurtjes te snoeien. Het heeft een dicht groei en soepele takken die goed op snoei reageren. Daarbovenop heeft deze plant  een klein blad wat het mogelijk maakt om een strak figuur te snoeien.

  • Kies je figuur

Omdat de buxus zich gemakkelijk laat snoeien kan je om het even welk figuur kiezen. Populair zijn de kegelvorm en boedelvorm. Wie zich extra creatief voelt kan zich wagen aan andere figuren zoals diervormen of andere geometrische figuren.

  • knip de plant ruw in model

Een kleine eenjarige plant knip je ruwweg in model met een snoeischaar. Dit is nodig om de bladerstructuur van de plant te beïnvloeden. Een gesnoeide plant zal dichter groeien dan een ongesnoeide plant.

  • Snoei de buxus met in de gewenste vorm

Een tweejarige buxus heeft een dichte bladerstructuur en heeft al een ruwe figuurvorm. Dit jaar zal je de buxus afwerken door hem strak te snoeien in de gewenste vorm. Je kan hiervoor een knipmodel gebruiken.

  • Onderhouden van het figuur

Je zal het figuur enkele keren per jaar moeten bijsnoeien om een strakke belijning te behouden. Hoeveel keer precies hangt af van de groeisnelheid van de plant. Algemeen kan je stellen dat drie tot vier keer per jaar bijsnoeien voldoende is.

Meest gelezen:

tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
de prijs van kastanje houten tuinafsluitingGoedkoopste tuinafsluitingen
populairste hagenDit zijn de polulairste hagen!