Betonnen tuinafsluiting plaatsen in 5 stappen

Betonnen tuinafsluitingen bestaan tegenwoordig in alle kleuren, maten en kwaliteiten. De tijd dat een betonnen tuinafsluiting alleen somber en saai was is voorgoed voorbij. Er bestaan betonnen afsluitingen met stenen- of hout reliëf en er kan gecombineerd worden met staal of massief hout. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je toch kiest voor het klassieke model kan je de afsluiting laten overgroeien door een klimplant of er een haag voor planten. Op die manier is je tuin op een goedkope manier beschermt tegen dieven en kunnen spelende kinderen of huisdieren niet gemakkelijk weglopen. Betonnen tuinafsluitingen winnen sterk aan populariteit door zijn duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en het ruime gamma aan stijlen. Beton is dan ook erg zwaar en zal niet snel stuk gaan. Om een betonnen tuinafsluiting te plaatsen zal je vanwege het gewicht dus best met twee of zelfs drie zijn.

Wat zijn de Benodigdheden voor het plaatsen van een betonnen tuinafsluiting?

 • Betonnen tuinafsluiting met bijhorende benodigdheden zoals steun- en hoekpalen.
 • Palen om te markeren
 • Diamantschijf
 • Spieën
 • Houten profiellat
 • Zand
 • Schoorlatten
 • Cement

Daarnaast heb je ook nog volgend gereedschap nodig:

 • Een spade
 • Een haakse slijper
 • Een hamer
 • Een rolmeter
 • Een waterpas

Stap 1:. Meet je tuin, hoe groot is moet je tuinafsluiting zijn?

Het spreekt voor zich dat je eerst je tuin goed moet opmeten om je tuinafsluiting te kunnen plaatsen. Baken daarom het terrein goed af en plaats merktekens waar de hoeken zich bevinden. Wanneer het terrein goed is afgebakend kan je meten hoe lang je tuinafsluiting moet zijn en berekenen hoeveel betonplaten en steunpalen je hiervoor nodig hebt. Indien je terrein niet vlak is op de plaats waar de tuinafsluiting moet komen kan je de grond wat opvullen of weghalen. Je kan houten profielen in de hoeken plaatsen en een draad spannen die als lijddraad kan dienen.

Stap 2: Het plaatsen van de hoekpalen voor je betonnen tuinafsluiting

op de plaats die je als hoek markeerde graaf je een put van ongeveer 50 cm diep. Hierin plaats je de hoekpaal en vul je de put op met beton (1deel cement per 3 delen zand). Kijk met de waterpas of de paal mooi recht staat en zet hem vervolgens vast met schoorlatten. Van hieruit kan je beginnen met het bouwen van je muur. Dit is de basis van je betonnen tuinafsluiting.

Stap 3: Het plaatsen van de onderste betonplaten in je tuinafsluiting

Graaf een tweede put op de afstand die gelijk is aan de lengte van de betonplaat. Plaats dan je eerste betonplaat in de gleuf van de eerste steunpaal. Nu kan je je tweede steunpaal in de tweede punt plaatsen en perfect laten aansluiten op de betonplaat. Nadat je hebt gecontroleerd of de steunpaal waterpas staat kan je de put vullen met droog beton. Voordat je de andere betonplaten erbovenop plaatst werk je op deze manier verder aan je volledige tuinafsluiting. Je plaatst telkens alleen de onderste betonplaat. Het kan zijn dat je de laatste betonplaat tot de gepaste lengte moet slijpen. Je zal daarna de randen wat schuin moeten afslijpen zodat de betonplaat makkelijker in de gleuf van de hoekpaal kan worden geplaatst. Na het plaatsen van alle onderste betonplaten moet je nakijken of de betonplaten helemaal tot de onderkant van steunpalen in de gleuven zijn gezakt. laat je betonnen tuinafsluiting een dag rusten.

Stap 5: het plaatsen van de overige betonplaten in je tuinafsluiting

Schuif nu de andere betonplaten tussen de gleuven van de steunpalen. De bovenste betonplaat komt als laatste en kan je vaak herkennen aan een afwijkende vorm (bijvoorbeeld een boogvorm). Voor het plaatsen van de bovenste betonplaten heb je minstens 2 extra personen nodig om te helpen want een betonnen tuinafsluiting is heel zwaar. Om je rug te sparen is het aan te raden om een stelling te voorzien.

Stap 5: Fixeren en afwerken van je betonnen tuinafsluiting

Tenslotte kan je met een hamer kleine houten spieën tussen elke betonplaat en de steunpalen slaan. Om ervoor te zorgen dat ze goed strak gespannen staan tussen de steunpalen duw je ze best eerste naar de ene kant, daarna naar de andere. Om af te werken kan je de verticale naden van de steunpalen dichten. Je betonnen tuinafsluiting is nu klaar! Door de duurzaamheid van deze tuinafsluiting kan je er nog vele jaren van genieten.

Als je deze vijf stappen volgt kan je zelf je eigen betonnen tuinafsluiting plaatsen. Als voor de eerste keer een betonnen tuinafsluiting plaatst moet je ermee rekening houden dat het tijd zal kosten om alles uit te zoeken. Je zal al doende moeten leren. Als er niemand is die je kan helpen kan je steeds beroep doen op een vakman. Door verschillende vakmannen te vergelijken kan je de goedkoopste optie kiezen. Vakmannen kunnen vaak ook materiaal aankopen aan goedkopere tarieven, hebben al het werkgereedschap voorhanden en kunnen hierdoor snel en efficiënt te werk gaan. Ja kan dan sneller genieten van je tuinafsluiting en weet zeker dat het professioneel geplaatst is. Tip: laat je vakman weten dat je prijzen vergelijkt, de kans is groot dat hij je een goede prijs voorstelt.

Meest gelezen:

tuinafsluiting haagDe prijs van tuinafsluitingen
de prijs van kastanje houten tuinafsluitingGoedkoopste tuinafsluitingen
haag of houten tuinafsluiting?Moderne betonnen afsluitingen