Tuinafsluitingen: betaalt mijn buur de helft

Moet jou buur de helft betalen van de aankoopprijs van je tuinafsluiting en meedragen in de onderhoudskosten? Ken je rechten!

Wettelijke bijdrageplicht uitgelicht

Betaalt je buur de helft voor je tuinafsluiting?Betaalt je buur de helft voor je tuinafsluiting?In steden en voorsteden geldt een wettelijke bijdrage plicht voor tuinafsluitingen op de perceelgrens. Je buur is dan verplicht om bij te leggen in de aankoop-, plaatsing-, en onderhoudskosten van de afsluiting. Voor je een tuinafsluiting plaatst op de perceelgrens moet je steeds je buurman inlichten. De bijdrageplicht is alleen van toepassing voor een afsluiting uit standaard betonplaten of een stenen muurtje. Je buur is verplicht om bij te dragen in de kosten als de prijs redelijk is. Dat wil zeggen dat de prijs in overeenstemming moet zijn met de normale prijs voor een tuinafsluiting.

Tuinafsluitingen, betaalt je buur de helft?

Als je een draadafsluiting of een andere soort tuinafsluiting wil plaatsen moet je buur niet verplicht bijleggen in de kosten. Je kan je buurman echter vragen of hij akkoord gaat met de plaatsing van een draadafsluiting of andere soort afsluiting op de perceelgrens. Gaat je buur niet akkoord, dan kan je de afsluiting op zo’n 2 tot 5 cm van de perceelgrens plaatsen (50 cm voor een haag). Je moet dan alle kosten zelf betalen. Gaat je buur wel akkoord, dan kan je vragen om bij te leggen de aankoop-, plaatsing, en onderhoudskosten. Je kan je buur echter niet verplichten om bij te leggen voor een tuinafsluiting op de perceelgrens als deze niet uit betonplaten of een gemetselde muur bestaat. Als je buur toestemming geeft om een andere tuinafsluiting op de perceelgrens te plaatsen en weigert te betalen, dan zijn de kosten dus ook voor jou. Het is in dat geval aan te raden om je facturen bij te houden en op papier te laten zetten dat je buur het goed vindt dat je jouw afsluiting op de scheidingslijn plaatst.

Let op: Wil je je draadafsluiting op termijn laten begroeien met bijvoorbeeld klimop? Dan wordt je draadafsluiting gezien als en ‘levende haag’. In dat geval moet je je draadafsluiting op 50 cm van de perceelgrens plaatsen. Tenzij je buur akkoord gaat om de ‘levende haag’ op de perceelgrens te plaatsen natuurlijk. Indien je buur zich niet aan de regels houd en je ondervind hinder in je tuin kan je hem hier eerst op aanspreken. Wanneer er geen gehoor wordt gegeven aan je vraag kan je een klacht indienen bij de vrederechter

Woon je op het platteland? Dan geldt de wettelijke bijdrageplicht niet. Je kan natuurlijk nog altijd met je buur afspreken om samen een afsluiting te kopen en de kosten te delen. Op die manier is je afsluiting voor zowel jou als je buur de helft goedkoper!

Beter een goede buur…

Om de kans te vergroten dat je buurman wil bijleggen bij de tuinafsluiting kan je verschillende voorstellen doen. Maak een lijstje met verschillende tuinafsluitingen die je mooi zou vinden en bevraag je al eens over de prijzen. Zorg ervoor dat er opties in verschillende prijscategorieën zijn. Wanneer je met je buur bent overeengekomen over het type tuinafsluiting en de kostprijs kan je dit op papier bij de notaris laten vastleggen. Zo kunnen er achteraf geen misverstanden zijn. Ook als het huis van je buren wordt verkocht en er nieuwe eigenaars komen blijft dit contract geldig. Indien je buurman liever geen tuinafsluiting aankoopt zal je, tenzij je kan beroep doen op de bijdrageplicht, alleen voor de kosten moeten opdraaien.  Probeer te bedenken dat niet iedereen dezelfde eisen stelt aan zijn tuin. Misschien hecht je buur minder belang aan het design van zijn tuin of hebben jullie een verschillende smaak. Probeer het positief te bekijken, je kan nu zonder overleg kiezen wat je zelf het mooiste vind in je eigen tuin.

Meest gelezen:

tuinafsluitingenGoedkope tuinafsluitingen
tuinafsluitingen prijzenDe prijs van je tuinafsluiting
Draadafsluiting prijzendraadafsluitingDraadafsluitingen prijzen